Lunchsessie Meetbare baten in de buurt

45821-Vegastraat-08-2juli2019-e-v-eis(1)

Maandag 7 juli | 12-13 uur
PMB Plaza, 4de verdieping Weesperstraat 430

Wat levert investeren in groen nou echt op – en voor wie? Hoe vertaal je effecten op gezondheid, leefbaarheid of vastgoedwaarde naar harde baten?
En hoe betrek je andere domeinen of partijen bij de financiering?

Op maandag 7 juli van 12.00 tot 13.00 uur organiseert het Slim* Doorbraakteam Integrale financiering samen met het PMB een lunchsessie over baten, baathouders en het financieren van groen in de openbare ruimte. Iedereen is van harte welkom: voor toegang tot het gebouw is het nodig dat samenwerkingspartners zich aanmelden.

Meld je hier aan>

Of volg de sessie online via deze link (Vimeo)

Daan van Gent (Decisio) deelt inzichten uit twee projecten: het Stadspark XXL in Dordrecht en de groenblauwe infrastructuur voor Almere Pampus. Wat zijn de maatschappelijke baten? En hoe krijg je financiering integraal georganiseerd? Daan heeft in deze cases gekeken naar integrale maatschappelijke kosten en baten van investeringen in openbare ruimte, groen, gebiedsontwikkeling, mobiliteit en infrastructuur.

Moderator: Minouche Besters
Locatie: PMB Plaza, 4de verdieping Weesperstraat 430 (samenwerkingspartners graag aanmelden i.v.m. toegang tot gebouw)

Na de zomer volgen meer van deze PMB-sessies over o.a. gebundelde budgetten en ‘traag geld’ voor de buurt. Wil je bijdragen of meedenken? Laat het ons weten, en benader Minouche (minouche.besters@stipo.nl)

Achtergrond

Groen is goed voor mens, dier en stad: dat lijkt evident. Het lijkt ook vanzelfsprekend dat groene winkelstraten aantrekkelijker zijn voor het winkelend publiek. Of dat buurten met veel kleurige groen plekken mensen meer naar buiten trekken. Dat samenwerken in een buurtmoestuin goed is voor sociale cohesie. Dat groene buurten minder hitte-gerelateerde gezondheidsklachten geven of dat kantoorgebouwen tussen het groen bijdragen aan een hogere arbeidsproductiviteit en minder uitval.

In de praktijk leggen we deze verbindingen minder vanzelfsprekend. Het sociaal en het fysiek domein weten elkaar nog onvoldoende te vinden, zo heet het dan. Dat heeft te maken met taal, werkwijze, kennis van elkaars aanpak, planningen en doelstellingen, maar het heeft natuurlijk ook een financiële kant.

Kun je die extra investeringen in groen wel legitimeren? Kun je hard maken dat het gezondheidswinst oplevert? Kun je collega’s uit het sociaal domein of de klimaatopgave mee laten investeren in de hogere kosten, vanuit de insteek dat het vervolgens besparingen oplevert of bijdraagt aan hun beleidsdoelstellingen? Wat zijn argumenten die je kunt inzetten om externe baathouders, als private vastgoedeigenaren of woningcorporaties mee te laten doen?

Meer weten over het Slim*-doorbraakteam Integrale financiering