Toekenning onderzoeksvoorstellen TransB en SteppingOut

Toekenning van twee onderzoeksvoorstellen – TransB en SteppingOut – door de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) betekent dat binnen het Kennisactieprogramma Water stappen gezet kunnen worden voor fundamenteel onderzoek naar meervoudige waardecreatie en de transitie naar een circulaire economie. Het onderzoek vindt plaats in een consortium van universiteiten, waterbedrijven en waterschappen.

Bij TransB zal onderzoek gedaan worden naar integrale opties die een bijdrage leveren aan een circulaire, koolstofneutrale en klimaatbestendige stad. Prof. dr. R.P.M. (René) Kemp van Maastricht University (ICIS) was hiervoor de hoofdaanvrager, samen met prof. dr. J. (John) Grin en dr. M. (Michaela) Hordijk van de Universiteit van Amsterdam. In het project SteppingOut wordt onderzocht hoe verschillende actoren transdisciplinaire en interprofessionele kennis kunnen inzetten om in co-creatie duurzame transities te realiseren én bekeken welke obstakels hiervoor overwonnen moeten worden. Voor SteppingOut was Prof dr. P.W.C (Paul) Chan van Technische Universiteit Delft de hoofdaanvrager.

Beide voorstellen zijn ingediend bij de NWO binnen de call “Transities en Gedrag”. Deze call richt zich op onderzoek naar gedrag en gedragsverandering die transities mogelijk maken en versnellen. Het gaat daarbij om maatschappelijke transities die onze manier van produceren, consumeren, bouwen, bewegen en wonen toekomstbestendig moeten maken. We willen overschakelen van fossiele naar duurzame energie, we willen onze fysieke omgeving bestendig maken tegen klimaatverandering en we willen van een lineaire naar een circulaire economie. Het project TransB is nauw verbonden met het onderzoek dat binnen het Kennisactieprogramma Water wordt uitgevoerd in Kerkrade, Helmond en Amsterdam.

Eind december kwam het fantastische bericht dat beide voorstellen gehonoreerd zijn. Beide voorstellen scoorden hoog op wetenschappelijke kwaliteit, kwaliteit van het consortium, relevantie en kennisbenutting. Dit resultaat is een mooie beloning voor het werk binnen het Kennisactieprogramma Water in het opbouwen van sterk wetenschappelijk en praktijknetwerk. De proeftuinen vormen de onderzoeksfocus van het TransB-voorstel. Vanuit dit netwerk kunnen we de komende jaren kennis ontsluiten voor de praktijk – vooral door mee te draaien in cocreatie-trajecten en gebiedsprocessen met provincies, gemeenten, waterschappen, waterbedrijven, en lokale belanghebbenden.