Canvas Meervoudige Waardecreatie voor circulaire gebiedsontwikkeling

Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Nut en ondersteuning Meervoudige Waardecreatie

Het canvas meervoudige waardecreatie voor circulaire gebiedsontwikkeling biedt zowel een gespreksleidraad als een checklist voor meervoudige waardecreatie bij circulaire gebiedsontwikkeling. Het canvas brengt impact in beeld, helpt bij het uitwerken van een samenhangende aanpak, en biedt een overzicht van meervoudige waarden.

Stappen Canvas Meervoudige Waardecreatie voor circulaire gebiedsontwikkeling

  1. Afhankelijk van de (uitgangs)positie van degene(n) die het canvas inbrengen, kan in elk veld worden gestart.
  2. Deelnemers werken gezamenlijk aan het vullen van alle velden. En bespreken daarbij in dialoogvorm de onderlinge relaties en verbanden tussen de inhoud van de velden.
  3. Onderlinge afhankelijkheden worden duidelijk, er ontstaat zicht op wie welke waarde creëert en wie vanuit het businessmodel waarde incasseert.
  4. Zo ontstaat een overzicht dat helpt bij het stellen van prioriteiten en het maken van keuzes tussen verschillende waarden, ontwerpen en businessmodellen.
  5. Partners kunnen op basis van de ingevulde canvas besluiten tot gezamenlijke, circulaire waardecreatie.

 

Gebruik voor meervoudige waardecreatie

Toepassing van de methode draagt vooral bij aan het inzichtelijk maken van relaties, afhankelijkheden, waardering en een overzicht van de complexiteit van meervoudige, circulaire waardecreatie. Ze leidt tot gesprekken over (de verdeling van) kosten en baten, en de behoefte deze allemaal te kwantificeren versus met kwalitatieve waarden een waardecreatie-proces in te gaan. Aandacht is nodig voor (materiële en institutionele) lock-ins en systeem barrières, om het proces constructief te laten verlopen.

Het canvas biedt specifiek inzicht in de rol van techniek/grond- en hulpstoffen, en de invloed van de geografische schaal waarop een case tot waardecreatie leidt.

Achtergrond

Het canvas meervoudige waardecreatie voor circulaire gebiedsontwikkeling is een specifieke doorontwikkelde versie van het duurzame Business Model Template dat in 2020 is ontwikkeld en gepubliceerd onder redactie van Jan Jonker en Niels Faber.

Voorbeeldcase

Het Canvas Meervoudige Waardecreatie voor Circulaire Gebiedsontwikkeling is ontwikkeld en toegepast in de case Binckhorst.

Meer informatie

  • Jonker, J. & Faber, N. (2020). Duurzaam organiseren: Template voor het ontwikkelen van nieuwe businessmodellen. Deventer: Boom|Management Impact
  • Short, Rana, Bocken, Evans. Embedding Sustainability in Business Modelling through Multi-stakeholder Value Innovation. 19th Advances in Production Management Systems (APMS), Sep 2012, Rhodes, Greece. pp.175-183, 10.1007/978-3-642-40352-1_23. hal- 01472239
  • Van Bueren, E., Buizer, M., van den Berghe, K., Heijkers, B. Meijs, L., Verhagen, T., Dittrich, K. & Sprecher, B. (2021) Perspectieven op circulaire gebiedsontwikkeling. Lessen uit de Binckhorst en andere gebiedsontwikkelingen. Den Haag: Accez. Gevonden op: https://accez.nl/wp-content/uploads/2022/03/Eindrapportage_Circulaire-gebiedsontwikkeling.pdf