Waardegenerator: een toolbox voor meervoudige waardecreatie

Welkom bij de Waardegenerator: een toolbox voor meervoudige waardecreatie. Hier vindt u instrumenten om meervoudige waardecreatie te realiseren in projecten, uw organisatie en de fysieke leefomgeving. Meervoudige waardecreatie gaat over het creëren van synergie tussen maatschappelijke opgaven: hoe komen we samen tot slimme gecombineerde (integrale) oplossingen die meer waarde(n) vertegenwoordigen dan enkelvoudige of sectorele oplossingen? Bij meervoudige waardecreatie kijk je niet alleen naar een breed pallet aan waarde(n) - financieel, sociaal, ecologisch - maar ook naar manieren waarop deze tot stand komen. Wat is er nodig om tot slimme, meervoudige oplossingen te komen? Wat kom je dan onderweg allemaal tegen? En hoe ga je daarmee om?

Met de instrumenten en kennis uit de Waardegenerator kunt u vorm geven aan projecten en (leer)trajecten om tot meervoudige waardecreatie te komen. De waardengenerator is opgebouwd uit vier onderdelen met instrumenten. Er zijn instrumenten voor 'Leren & Veranderen' in organisaties en multidisciplinaire teams, en instrumenten ter ondersteuning van drie verschillende projectfasen: I) 'Verkenning & definitie' II) 'Plan & Ontwerp' en II) 'Besluit, beheer & uitvoering'. U kunt de waardengenerator op drie manieren gebruiken:

  1. Navigeer via de vier onderdelen naar geschikte tools voor uw eigen project en organisatie
  2. Verken alle tools op de overzichtspagina en selecteer twee tot vier tools om een project in te richten
  3. Laat je inspireren door de praktijkverhalen en lees hoe anderen in de praktijk werken aan meervoudige waardecreatie

 

Figuur 1. Algemene procesaanpak voor meervoudige waardecreatie

Meervoudige waardecreatie vraagt om betrokkenheid van verkenners, (technisch) ontwerpers en besluitvormers in verschillende fasen van het project. Afstemming tussen de kennishouders van en tussen verschillende organisaties en afdelingen is daarom cruciaal voor meervoudige waardecreatie. Evenals het heen en weeg bewegen (iteratie) tussen verschillende 'fasen' in het planproces; nieuwe inzichten uit de lokale omgeving, van betrokkenen en/of van onafhankelijke experts zijn onderdeel van een succesvol traject. In de bovenstaande afbeelding is een algemene procesaanpak voor meervoudige waardecreatie grafisch weergegeven. In de praktijk is elk traject anders, maar de instrumenten uit de toolbox kunnen ondersteuning bieden voor drie herkenbare fasen van ontwikkeling.

In het kort gaat het in de fase 'verkenning en definitie' om het verkennen van gebiedsopgaven, de coalities en het definieren van gezamenlijke waarden en doelen. In de 'plan & ontwerpfase' worden ontwerpen en plannen vormgegeven o.b.v. de waarden en doelen en (technische) mogelijkheden in de lokale omgeving. In de fase 'besluit, uitvoering & beheer' worden ontwerpen en plannen onafhankelijk getoetst en vervolgens neemt een vertegenwoordiging van de coalitie een besluit over het voorkeursplan.

U kunt hier de Praatplaat Meervoudige Waardecreatie downloaden om het gesprek over meervoudige waardecreatie te voeren.

Voor vragen en opmerkingen over de toolbox, meervoudige waardecreatie en/of ondersteuning bij een traject, kunt u contact opnemen met Fabi van Berkel en/of Henk-Jan van Alphen.