Rad van de Leefomgeving

Bron: https://www.novistukken.nl/richting+geven+op+prioriteiten/

Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Nut en ondersteuning meervoudige waardecreatie

Het Rad van de Leefomgeving biedt een raamwerk van waardecategorieën waarmee de waardecreatie van een project beoordeeld kan worden. Het richt zich daarbij vooral op de impact op de ontwikkeling of bescherming van de leefomgeving.

Beschrijving Rad van de Leefomgeving

Het Rad van de Leefomgeving biedt vier perspectieven op de leefomgeving, die met elkaar in balans moeten worden gebracht:

  • Het beschermen van de fysieke leefomgeving door te zorgen voor 1) een veilige en gezonde leefomgeving en 2) een goede omgevingskwaliteit
  • Het vervullen van maatschappelijke behoeften door te richten op ontwikkeling van 3) de woonomgeving en 4) de economische omgeving

Deze vier perspectieven zijn onderverdeeld in elf categorieën, die elk weer zijn vertaald in indicatoren. Hiermee biedt het Rad van de Leefomgeving een kader voor de beschrijving van:

  1. de staat van de leefomgeving (inclusief een referentiesituatie); en
  2. de effectbeschrijving van het (beoogde)beleid

Gebruik voor meervoudige waardecreatie

Het Rad van de Leefomgeving biedt een praktisch handvat om invulling te geven aan de ‘omgevingsinclusieve benadering’ van de NOVI en de omgevingswet. Door de eenduidige indicatoren is ook vergelijking tussen projecten mogelijk.

Het is echter wel een een vrij nieuw raamwerk. Het is al wel toegepast voor de NOVI en ook een aantal omgevingsvisies, maar nog niet voor een specifiek project of gebiedsontwikkeling.

Achtergrond

Het Rad van de Leefomgeving is in 2019 ontwikkeld door Royal HaskoningDHV om de visie- en besluitvorming over de (ontwerp-)NOVI te kunnen beoordelen. Bij de ontwikkeling van het rad is de brede en integrale benadering van de Omgevingswet meegenomen en zijn ook de doelstellingen van de Omgevingswet geïntegreerd.

Voorbeeldcase

  • Omgevingstoets Pronvincie Noord-Holland (Zie Royal Haskoning DHV, Z.D.)
  • Omgevingseffectrapport Omgevingsvisie Leiden 2040 (zie Royal Haskoning DHV, 2021)

Meer informatie