Versnelling vinden door netwerkactivering

beatrice-ettien-samenwerken

Béatrice Ettien is de nieuwe aanjager en verbinder binnen het Coördinatiestelsel Werken in de Openbare Ruimte. Vanuit haar voormalige rol als manager stedelijke programmering kent ze als geen ander de noodzaak van vroegtijdige samenwerking voor het vitaal maken en houden van de stad. ‘Dat kost in de planfase tijd, maar die is goed besteed. Neem je die tijd niet, dan stagneert de uitvoering. We zien nu volop wat dat betekent: een verlies van tijd, geld en energie.

Wat doe je als aanjager binnen het coördinatiestelsel?

Vorig jaar is de samenwerking binnen het coördinatiestelsel tegen het licht gehouden: doen we nog steeds de juiste dingen, en zien we het belang van deze samenwerking? Dat zijn nuttige vragen als je bedenkt dat het coördinatiestelsel dit jaar 100 jaar bestaat! Uit dat herijkingstraject is een visie ontstaan op vernieuwing van de samenwerking, die door alle partners is omarmd. De partners zijn: Gemeentelijke vervoersbedrijven (GVB), Waternet, Liander, Vattenfall, KPN, Vodafone/Ziggo, Open Dutch Fiber en de gemeente Amsterdam. De nieuwe visie laat zich samenvatten als: samen leren, samen uitvoeren en samen richten. Mijn rol is om als netwerkleider vanuit een netwerkbureau de nodige structuren in te richten voor de nieuwe netwerkorganisatie.

Wanneer gaat het netwerkbureau van start?

Het is nog heel pril, en het team is in oprichting. Binnenkort starten we met het opstellen van een agenda, om daarna het netwerk in kaart te brengen. Onze ambitie is nadrukkelijk niet om iets nieuws te ontwikkelen, maar te kijken hoe we programma’s kunnen verbinden en versterken, en vooral: op de juiste plek laten landen. In onze organisaties wordt te veel op eilanden ontwikkeld, en dat willen we doorbreken.

Wat is nodig om van eilanden af te komen?

Het begint met elkaar vinden en informeren, maar dat is niet genoeg. Er moet vanuit het netwerkbureau ook sturing komen op de gemeenschappelijke ambitie en doelen. We zullen daarom veel aandacht besteden aan heldere opdrachtformuleringen, opdrachtgevers- en opdrachtnemerschap, maar ook aan spelregels van de samenwerking. Het is belangrijk dat we deze samen bepalen.

Is het netwerk van Koppelkansen goed verbonden?

Zeker. Ik zie overlap in mensen die actief zijn binnen Koppelkansen, Regie op de Ondergrond en andere relevante thema’s. Ik hoop dat we dit allemaal kunnen verbinden in themagroepen, en ons voordeel kunnen doen met ieders expertise en geleerde lessen. De versnelling hopen we te vinden in het activeren van dit netwerk. Als ieder vanuit het eigen netwerk zaken aanjaagt – en tegelijkertijd verbonden is – dán komen we ergens.

Wat zie je als de grootste uitdaging?

Iedereen is in principe vóór samenwerking, en weet dat dit een kwestie is van geven en nemen. Maar op het moment dat je moet geven – en dus je eigen belang niet kunt maximaliseren – doet dat een beetje pijn. De grootste uitdaging is daarom: accepteren dat je iets minder je zin krijgt. Wat hierbij helpt is dat de druk op de ruimte hoog is; de tijd van semi-win-win situaties ligt echt achter ons.

Is er vruchtbare grond voor deze samenwerking binnen het coördinatiestelsel?

Alle partners hebben ingestemd met de visie op vernieuwing van deze samenwerking. Of de partners daadwerkelijk inhoud en vervolg geven aan dit commitment, zal de komende tijd blijken. Om gezamenlijk eigenaarschap te borgen, is het belangrijk dat de bemensing van het netwerkbureau een afspiegeling is van de betrokken partners. Voor wie met geen mogelijkheid de nodige menskracht kan leveren, is het mogelijk een materiële of financiële bijdrage te doen.

Ben je werkzaam bij een van de partners in het Coördinatiestelsel Werken in de Openbare Ruimte, en wil je bijdragen aan het netwerkbureau, of een samenwerking verkennen? Stuur een mail naar de contactpersoon van het Strategisch Overleg van jouw organisatie of naar b.ettien@amsterdam.nl.

Koppelkansen