Amstelstad, Binnenstad & Haven-Stad in het kort

Casusgebieden maps
© OpenStreetMap: gegevens beschikbaar onder de Open Database License

Het Koppelkansen Traject gaat aan de slag in drie casusgebieden in Amsterdam. In de toekomst kan het aantal casussen worden uitgebreid, zowel binnen als buiten de Metropoolregio Amsterdam.

 

Amstelstad | Straat van de Toekomst

In Amstelstad wordt gewerkt aan de ‘Straat en de Wijk van de Toekomst’. De transformatie naar woon-werk gebied is volop gaande, maar er zijn nog veel opgaven die aandacht vereisen. Zo moet er goed worden nagedacht over de effecten van klimaatverandering, over de groeninfrastructuur, en over de mogelijkheid om de warmte van datacenters te benutten. Maar past de nuts-infrastructuur van de toekomst nog wel in de ondergrond? In de co-creatie ligt de focus bij het ontwerpen en realiseren van integrale, toekomstbestendige straatprofielen.

Meer over Amstelstad | Kijk op de website van de gemeente (deelprojecten Amstel III en ArenApoort)

 

Binnenstad | Gracht van de Toekomst

In de historische binnenstad wordt gewerkt aan de ‘Gracht van de Toekomst’. Hier is o.a. de vervanging van de historische kademuren en bruggen een  aan de orde. Kan dit niet slim worden gecombineerd met oplossingen voor de mobiliteitsproblematiek in de binnenstad, of de aanleg van infrastructuur die het grachtenwater gebruikt voor het verwarmen van de huizen? De focus in de co-creatie ligt bij het integraal programmeren van de diverse opgaven temidden van UNESCO wereld erfgoed. 

Meer over de binnenstad | Kijk op de website van de gemeente

 

Haven-Stad | Stad van de Toekomst

In Haven-Stad wordt gewerkt aan de ‘Stad van de Toekomst’. Er vindt hier een gefaseerde transformatie plaats van (haven)bedrijvigheid naar gemengde stad. De middellange termijn biedt ruimte voor het innovatief inrichten van energie-, grondstof- en vervoersstromen. Hoe kunnen kringlopen worden gesloten, en op welke schaal? En wat voor mogelijkheden biedt de herordening van de Transformatorweg? Het doel is om in co-creatie tot een hoogwaardig, toekomstbestendig leefmilieu bij hoge dichtheid te komen.

Meer over Haven-Stad | Kijk op de website van de gemeente

 

Koppelkansen