Versterken, verbinden, vernieuwen

Verduurzamen van buurten doen we samen. Slim* helpt om ‘leren’ een centrale rol te geven in deze samenwerkingen. Want juist in de praktijk lopen deze samenwerkingen tegen allerlei drempels aan die duidelijk maken wat mensen en organisaties hebben te leren en te doen.

Inmiddels zijn er verschillende benaderingen die hierbij helpen. Denk aan de Wezenlijke Winstpunten-aanpak die binnen Koppelkansen is ontwikkeld, ‘Duurzaam (tenzij)’ en de ‘Doorbraken-methodiek’, in samenwerking met Instituut Publieke Waarden. De rode draad in deze benaderingen is ‘actieleren’.

Wat is actieleren?

Samen gestructureerd naar oplossingen zoeken voor een belangrijk, ingewikkeld vraagstuk. Betrokkenen leveren vanuit hun eigen belevingswereld een bijdrage. Door samen oplossingen te verkennen, worden knelpunten eerder zichtbaar.

Bij actieleren hoort ook het testen van oplossingen. We proberen uit, reflecteren en verbeteren.

Lerend doen in gebieden

Lerend doen in gebieden

Actieleren zorgt ervoor dat er steeds nieuwe inzichten en leerpunten zijn in zowel gebieden als in de stedelijke organisatie. Het netwerk en kernteam Slim* verbinden het geleerde, zodat kennis en wijsheid vrijelijk kunnen stromen. Dat stelt ons in staat om oplossingen te ontsluiten voor andere gebieden, belemmeringen te adresseren, en van elkaars aanpak te leren.

Aanpakken

Binnenkort delen we hier verschillende (brede buurt)aanpakken als hulpmiddel en inspiratie.

Nieuwsberichten

Leergang betrekt leidinggevenden bij systeeminnovatie

De tweede editie van de leergang systeeminnovatie was een on the job training, waarbij het leren aansloot op het dagelijkse werkritme van de deelnemende teams. In de laatste sessie werden leidinggevenden uitgenodigd zich te betrekken op belemmeringen en uitdagingen. Hoe worden Integrale Gebiedsplannen (IGP) het nieuwe normaal?   Het doel van de leergang was om de…
Lees verder

Reflectie-in-actie in het Integrale Gebiedsplan

Koppelkansen komen tot stand in een iteratief proces, waarin steeds momenten zijn waarop je samen reflecteert op inhoud en proces, en bijstelt. De opbrengst en tijdlijn staan vooraf niet vast. Hoe monitor je zo’n proces? In deze rubriek laten we zien hoe tools ons helpen om koppelkansen te vinden en te realiseren. Door Fabi van…
Lees verder

Op weg naar versie 3.0: digitalisering van de leergang systeeminnovatie

Voor de camera: Anouk de Wit, organisator van de leergang vanuit Ruimte en Duurzaamheid Amsterdam De tweede editie van de leergang systeeminnovatie is inmiddels bijna afgerond. Om in de toekomst meer mensen binnen en buiten Amsterdam te ondersteunen bij ‘vernieuwend organiseren’, wordt gewerkt aan digitalisering van de leergang. Want kennis verspreidt zich niet zomaar, is…
Lees verder

Leeraanbod

Terwijl je ‘lerend doet’ loop je tegen allerlei vragen en uitdagingen aan. Dat kan zijn op het vlak van kennis, relaties en netwerk, of samenwerking en proces. Onderstaand (leer)aanbod kan hierbij ondersteunen.