Verkenning & Definitie
Welke waardenmodellen zijn bruikbaar?
Meervoudige Waardecreatie gaat om breder waarderen en het realiseren van meer dan financiele waarde. Voor het vastleggen van deze brede waarden zijn verschillende modellen beschikbaar waarin waarden thematisch zijn gecategoriseerd. Deze modellen zijn voor organisaties relevant omdat ze een structuur bieden voor duurzaamheidsrapportages. In projecten zijn deze modellen nuttig omdat ze een kader bieden waarmee…
Lees verder Ambitieweb
Het ambitieweb is een tool of model waarmee duurzaamheidsambities van een project of organisatie vastgelegd kunnen worden. Het bestaat uit twaalf thema’s met daaraan gekoppeld drie ambitieniveaus. Met het ambitieweb kunnen duurzaamheidsdoelstelling die op organisatieniveau zijn gesteld, worden vertaald naar projecten.
Lees verder Welke waarden zijn van belang voor de verschillende belanghebbenden?
Om goed samen te werken helpt het als partijen van elkaar weten welke waarden ze belangrijk vinden en waarom. De waardenmodellen reiken verschillende inhoudelijke waarden op basis waarvan dit gesprek gevoerd kan worden, maar er zijn ook tools die kunnen ondersteunen met het voeren van dit gesprek. Na deze brede verkenning bij verschillende belanghebbenden kan…
Lees verder Welke opgaven zijn relevant voor mijn project/gebied?
Meervoudige waardecreatie is gericht op het leveren van een bijdrage aan maatschappelijk opgaven. Om dat zo goed mogelijk te doen is het eerst van belang te weten welke opgaven er relevant zijn voor het project of in het gebied waar de organisatie actief is. Zo komen ook andere organisaties in het vizier, waarmee kan worden…
Lees verder Wie moet ik bij mijn project betrekken?
Voor meervoudige waardecreatie is samenwerking en ook (lokale) afstemming nodig. Het is handig om partijen te betrekken die aan dezelfde opgaven werken of waarmee koppelkansen kunnen worden gemaakt en een ‘waardencoalitie’ te vormen. Tools kunnen helpen om systematisch in kaart te brengen wie er in een gebied aan een opgave werkt en ook welke gedeelde…
Lees verder Donut Model
Het Donutmodel is een tool of model waarmee duurzaamheidswaarden van een project of organisatie vastgelegd kunnen worden.
Lees verder Optiematrix
Met de optiematrix kan in kaart worden gebracht hoe meervoudige waardecreatie georganiseerd kan worden.
Lees verder Waardenkaarten
Het maken van waardenkaarten is een toegankelijke manier om bewoners, ondernemers en andere actoren in een gebied te betrekken bij meervoudige waardecreatie. In een gezamenlijke workshop ontstaat een eerste beeld van wat verschillende actoren waardevol vinden in een gebied, en waar de knelpunten liggen.
Lees verder Value Mapping
De Value Mapping Tool helpt bij 'duurzame bedrijfsmodellering' - het proces van het bedenken van nieuwe duurzame bedrijfsmodel ideeën.
Lees verder Six Capitals Framework
Het Six Capital Framework (SCF) is een model dat bestaat uit waardecategorieën waarmee inhoudelijke waarden van een project of organisatie vastgelegd kunnen worden. Dit model helpt om bij de waardeinventarisatie en waardebepaling van een project voorbij financiële waarde te kijken.
Lees verder Rad van de Leefomgeving
Het Rad van de Leefomgeving is een model dat bestaat uit waardecategorieën waarmee inhoudelijke waarden van een project of organisatie vastgelegd kunnen worden. Dit model helpt om bij de waardeinventarisatie en waardebepaling van een project voorbij financiële waarde te kijken. Het richt zich daarbij vooral op de impact op de ontwikkeling of bescherming van de leefomgeving.
Lees verder Omgevingscanvas
Het Omgevingscanvas is een procesmethode voor sociale innovatie bij meervoudige waardecreatie. Het Omgevingscanvas ondersteunt projecten met een praktisch template om op een systematische manier inzichtelijk te krijgen welke visies verschillende actoren, in een specifiek gebied, hebben op een plek en een beoogd project.
Lees verder